UBECO PROFIL

Ubeco PROFIL rollform tasarım ve analiz yazılımı, rollform makinaların kalıp (top) tasarımı için öncü uygulamalardan biridir.
Ubeco PROFIL'in Türkiye'deki tek yetkili bayisi olarak hizmet vermekteyiz. PROFIL hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz.

Versiyonlar

Ubeco PROFIL LT

  • Basit, dikdörtgen profillerin ve dairesel kesitli boruların tasarımı için kullanılabilir.
  • Geri esneme, statik ve bant kenarı gerilmesinin hesaplanması
  • Rollform top tasarımı, parça listesi ve NC programı

Not: CAD arayüzü bulunmamaktadır.

Ubeco PROFIL Full Version

  • Karmaşık profiller de dahil olmak üzere her tür profilin tasarımı için kullanılabilir.
  • PSA (Profil Gerilme Analizi) ve Şekillendirilmiş Boru Kalibrasyonu
  • Çizimlerin CAD'den aktarımı için CAD arayüzü bulunmaktadır.

Ubeco PROFIL Full Version + Database

PROFIL Full Version'a ek olarak:

  • Yeniden kullanım ihtiyacında uygun topları bulmak için Roll Stock Management.
  • Üretilen tüm profillere hızlı bir genel bakış için Profil Kataloğu.

Ubeco PROFIL Full Version + FEA Interface

PROFIL Full Version'a ek olarak:

  • Rollform işleminin FEA (Sonlu Eleman Analizi) simülasyonu için LS-Dyna arayüzü

Not: LS-Dyna yazılıma dahil değildir.

Ubeco PROFIL Nedir ?
UBECO'nun PROFIL yazılımının sektördeki rakiplerine göre birçok avantajı vardır, bunlar şu şekilde sıralanabilir:

• PROFIL, soğuk haddelenmiş profil veya dikişli boru üreticileri ile rollform makinası imalatçıları için rollform tasarım yazılımıdır.
• Profilin, çiçek açınımı (bükme adımları) ve rollform kalıplarının planlanmasında, tasarımında, hesaplanmasında ve çiziminde daha hızlı çalışma ve maliyet düşürme yeteneği.
• Tüm WINDOWS platformlarıyla uyumludur ve kullanımı kolay bir WINDOWS tabanlı kullanıcı arayüzüne sahiptir. Bu da yazılımı öğrenmek için daha az çaba gerektirir.
• Dahili CAD arayüzleri (DXF, IGES ve MI), herhangi bir CAD sisteminde çizimler oluşturmak için kullanılabilir. (örneğin, AutoCAD, SolidWorks, SolidEdge ve BricsCAD)
Ubeco PROFIL Ne İşe Yarar?
Standart kesitler için önceden tanımlı kesitlerin yanı sıra, boyutları sisteme girerek, bir CAD dosyasını içe aktararak, profiller için tasarım araç kutusunu kullanarak veya daha karmaşık bölümleri tanımlamak için bu araçları birleştirerek profiller oluşturma yeteneği.

Profil tasarımlarınız için güvenilir tasarım asistanı. Nötr çizginin belirlenmesi, bant genişliği, geri esneme miktarları ve bant kenarının gerilmesi gibi bükme işlemi için tüm önemli verilerin hesaplanması.

Büküm adımlarını oluşturmak için bükme açısının ve yarıçapının değiştirilmesi ile çiçek açınımının kolayca tasarlanması.

Çiçek açınımını modifiye ederek tasarımınızı optimize edin. Çiçek açınımındaki değişikliklerin gerçek zamanlı hesaplanması ve izlenmesi.

Hazır veya CAD ortamından alınmış kesitler ile tasarımınızı hızlandırın. Sadece birkaç tıklama ile top çizimleri oluşturun ve otomatik olarak boyutlandırın.

Rollform kalıp üretimi için parça listelerine ve NC programlarına (DIN 66025) erişim kolaylığı.

Bant kenarının gerilme hesaplaması, profil gerilme analizi (PSA) ve sonlu eleman simülasyonu (FEA) ile nihai tasarım kontrol edilerek yüksek kaliteli ve tatmin edici bir yuvarlanma aracı elde edilebilir.

Rollform kalıp stoğu ile mevcut eski rulolarının yeni bir projede yeniden kullanılmasında kolaylık.

Ubeco PROFIL Kullanıcı Arayüzü
Bir CAD yazılımı ile çalışır gibi, çiçek açınımı ve rollform kalıplarının çizimi gerçek zamanlı olarak olarak görülebilir. Top veya çiçek açınımında yapılan her değişiklik aynı anda görüntülenebilir. Bu özellik, kullanıcının birkaç tıklamayla farklı bükme senaryolarını denemesine olanak tanır.
Ubeco PROFIL ile Tasarım Yapmak
Profil Tasarımı
CAD ile grafiksel veya sayısal olarak sisteme istenen profil geometrisini girebilir veya U-, C- veya Z- profillerinin hızlı ve rahat bir şekilde tanımlanması için profil araç kutusunu kullanabilirsiniz. Şekillendirilmiş profilin şekillendirme geçişi esnasında, öncesinde ve sonrasında uzama miktarı, geri yaylanma ve levha üzerindeki gerilme görüntülenebilir.

Çiçek Açınımı Tasarım Özelliği
Çiçeğin çizimleri için normal ve merkez çizgisi oluşturma, bant kenarı gerilmesi hesabı ve profil gerilme analizi her bir kesit tasarımı için yapılabilir.

Rollform Kalıp Tasarımı
Rollform kalıp geometrisinin belirlenmesinin yanısıra otomatik olarak tüm kalıpların çizimleri, boşluk mesafesi, kalıpların ağırlığı, parça listesi ve işleme için NC kodu elde edilebilir.

Rollform Kalıp Tasarımlarının Doğrulanması
Şekillendirme işlemi sırasında profilinizin daha fazla incelenmesine ihtiyaç duymanız durumunda, kalıp doğrulamak için PROFIL'in Sonlu Eleman Analizi (FEA) arayüz özelliğinden yararlanabilirsiniz.

İmalat Verilerinin Oluşturulması
Parça listesi, NC programı, DXF dosyaları gibi üretim verilerini oluşturun.

Profil Tasarlamak
Profil Tasarımı Araç Kutusu
U-, C-, veya Z-profilleri gibi standart profilleri tanımlamanın en verimli yöntemi Profil Tasarım Araç Kutusunu kullanmaktır.
Sayısal verilerin girilmesi
Standart profilleri tanımlamanın diğer bir hızlı yöntemi, sayısal verileri doğrudan profil listesine girmektir. Kullanıcı tarafından sayısal girişin tamamlanmasıyla profilin çizimi güncellenir.
CAD çizimi
Her türden bir profili tanımlamak için en uygun yöntem, profil çizimini doğrudan PROFIL yazılımına aktarmaktır.
Çiçek Açınımı (Flower Pattern) Tasarlamak
Araç Kutusu
Tüm açılar ve yarıçaplar, kesit belirlendikten hemen sonra sistem tarafından otomatik olarak tanımlanır. Kesitin her bir öğesi, yarıçap ve açılar dahil olmak üzere değiştirilebilir. Geçiş sayısı ve bükülme sırası, istenen çiçek tasarımını elde etmek için kullanıcı tarafından tanımlanabilir.
Açı sırasına girme
Alternatif olarak, yay parçasının yeni yarıçapını veya açısını doğrudan profil listesinin uygun sütununa girebilirsiniz. Profil, seçilen bükme yönteminde (A1, A2, A3 veya A4) bükülecek ve çiçek çizimi hemen güncellenecektir.
Çiçek Açınımının Otomatik Oluşturulması
Otomatik Çiçek Açınımı
Çiçek deseninin otomatik oluşturulması, tekrar tekrar kullanılan profil türleri için kalıp tasarımını önemli ölçüde hızlandırır. Gerekli bilgiler, sistem kullanıldıkça güncellenen bir veritabanından alınır. Farklı açılara sahip yeni bir profilde mevcut bir tabloyu kullanmak için, açılar son açı ile ilgili yüzdelere dönüştürülür ve ardından kaydedilir; böylece, her başarılı tasarımla artan, farklı profil türleri için kullanıcıya özgü bir bilgi tabanı oluşturulur.
Tasarlanan çiçek deseni, kalite yönetimi araçları kullanılarak doğrulanabilir: bant kenar gerilmesi hesabı, profil gerilme analizi (PSA) ve Sonlu Elemanlar Analizi (FEA) ve kalıp şekillendirme sürecini simüle eden Sanal Rollform Makinası (VRM).
Trapez Profil Oluşturmak
Nihai trapez profili tasarladıktan sonra (Trapezoidal Profile fonksiyonu veya CAD çizimi ile), bu fonksiyon trapez profil için çiçek desenini otomatik olarak yaratır, ister kosinüs bandı kenar rotası veya kullanıcı tanımlı radyus yarıçapı ile lineer kurs.
Kosinüs bandı kenar rotası (solda), bant kenarının (sağda) geriliminin sinüs rotasını oluşturur. Bu yöntemin avantajı, giren düz levhadan makineden çıkan hazır ürüne yumuşak geçişin sağlanmasıdır.
Doğrusal bant kenar çizgisi (solda), bant kenarının (sağda) ve bununla birlikte en küçük rulo şekillendirme sehpalarının geriliminin doğrusal bir seyrini oluşturur. Makine girişinde ve çıkışında pah yarıçapı kırışıklıkları önler.
Rollform Kalıp Tasarımı
Otomatik oluşturma
Profil ile aynı kontura sahip rulolar için profili tarayarak otomatik oluşturma çok kullanışlıdır.
Daha sonra, rulolar aşağıdaki entegre işlevlerle değiştirilebilir:
• konik uzatma
• silindirik uzatma
• radyüslü uzatma
• köşede bölünme, köşeler arasında bölünme ve birleştirme
• dön, taşı, sil
• kes, kopyala, yapıştır
• her köşede genişliği, çapı ve yarıçapı değiştirme

CAD tasarımı
Otomatik kalıp tasarımı dışında, tasarımcı kalıbı kendisi tanımlamak isteyebilir. Profil çizimini CAD'e aktararak ve profil kesitini değiştirerek istenen kalıp tasarımını yapabilirsiniz. Daha sonra kalıp tekrar PROFIL'e aktarılabilir. Kalıp değiştirme fonksiyonları da kullanılabilir.

Çoklu Eksen
Otomotiv endüstrisi ve aynı zamanda diğer uygulamalar, gittikçe daha karmaşık profiller gerektirir. Bir rollform makinasında bu tür profiller oluşturmak için, genellikle açık enine kesite giren eğimli açılara sahip ek yan akslara sahip kalıplar kullanmak gerekir. Bu da iç yarıçapların hassas bir şekilde oluşturulmasını kolaylaştırır. Teknik olarak makinayı uyarlamak ve her profil için ayrı ayrı özel mil tutucuları monte etmek işçilik ve zaman açısından oldukça maliyetlidir. Ancak yüksek hassasiyetli profiller gerekliyse bu çaba kaçınılmazdır.
PROFIL, farklı eğim açılarına sahip ilave kalıplar için kalıp tasarlamayı sağlar.

Dairesel ve Diğer Kapalı Kesitlerin Tasarımı
Şekilli ve Dairesel Boru Tasarımı
Kapalı Kesit Tasarımı Araç Kutusu, aşağıdakileri tasarlamak için bir dizi işlev içerir:
• şekillendirilmiş borular için kalibrasyon geçişleri
• dairesel kesitli borular için kaynak geçişi
• kanallı geçiş (fin-pass)
• normal ve W-biçimlendirme için kırılma geçişleri
• geçişleri kalibre etmek için kalıplar
• kanallı geçiş için üst ve alt kalıp
• ara geçişler için üst ve alt kalıp
• yan kalıplar
PROFIL yazılımını kullanarak, kare kesitten dairesel kesitlere ve çok daha karmaşık geometrilere kadar değişen kapalı kesit rollform şekillendirme süreciniz için optimize edilmiş bir çözüm elde edebilirsiniz.
Örnek: kanallı geçiş (fin-pass) tasarımı
Sadece kanal genişliğini girerek borunun verilen kanal genişliğine göre otomatik olarak bükülmesi için uygun tasarımı elde edin.
Örnek: kanallı geçiş için üst kalıp tasarımı
Sadece kalıp genişliğini, kanal genişliğini, yarıçapı ve üst ve alt kalıp arasındaki boşluğu girin. Kalıplar otomatik olarak oluşturulur.
Uzama Miktarının Hesaplanması
Rollform kalıp tasarımında uzama miktarının hesaplanması
Her bir yay parçasının uzama miktarı ve bununla birlikte bant genişliği, sac kalınlığına, bükülme yarıçapına ve açıya bağlı olarak hesaplanır. Ancak gerçekte daha fazla parametre vardır. Ayrıca malzeme, bükme yöntemi ve bükme açısı sırası da önemli etkiye sahiptir. Kullanıcı, Oehler, DIN, merkez çizgisi gibi standart bir yöntem arasından seçim yapabilir.
Bükme Yöntemleri
A1 - Sabit uzama miktarı metodu
A2 - Önceki segmentin kompanzasyonu ile sabit yarıçap yöntemi
A3 - Sonraki segmentin kompanzasyonu ile sabit yarıçap yöntemi
A4 - Önceki ve sonraki segmentin kompanzasyonu ile sabit yarıçap yöntemi

A4 -Parça Tutma Yöntemi
A5 -Geri Yaylanma Kompanzasyonu İçin Açı-Yarıçap Yöntemi
Geri Yaylanma Hesabı
Bükülmüş profil makineden çıktığında, profilin kanatları geriye doğru yaylanır. Bu geri yaylanma miktarı, malzemeye, sac kalınlığına, bükülme yarıçapına ve açısına bağlı olarak hesaplanır.
Statik Hesaplar
Profil, taşıyıcı bir yapı için tasarlanmışsa ve mukavemet hesabı gerekliyse, profilin enine kesitinin statik parametrelerine ihtiyaç duyulacaktır. Profilin geometrisini değiştirmek ve eş zamanlı olarak mukavemet değişimini izlemek mümkündür.
Bant Kenar Gerilmesi Hesabı
Bir profilin kenarları ardışık kalıp setlerinde adım adım bükülürse, kenarlar profilin ekseninden daha uzun bir yol kat eder. Bu, kenarlarda fazladan uzamaya ve gerilmeye neden olur. Bu işlem malzemenin elastik şekil değiştirme bölgesinde kalıyorsa, profil makinadan çıkarken gerilme ve esneme orijinal haline geri dönecektir. Diğer durumda, kenar gerilmesi iki bükme adımı arasındaki akma gerilimini aşmışsa artık gerilmeler marullanmalar, dalgalanmalar veya profilin diğer istenmeyen deformasyonları gibi sorunlara neden olacaktır. Akma gerilimiyle ilgili bağıl gerilim hesaplanır ve ayrı bir pencerede görüntülenir. Bu sayede tasarımcı, bükme sırasında bant kenarlarının güvenli gerilmesinin korunup korunmadığını kontrol edebilir.
Profil Gerilme Analizi (PSA)
Levha yüzeyi, küçük dikdörtgen kabuklara bölünmüştür. Segment genişliği ve bununla birlikte hesaplama hassasiyeti kullanıcı tarafından tanımlanabilir. Bükülme bölgeleri gibi kritik alanlar daha yüksek hassasiyetle hesaplanabilir. Dikdörtgen kenarlarının uzamasından veya kısalmasından, beklenen gerilim türetilebilir. Bu bölgeler malzemenin anlık geriliminin akma gerilimine oranına göre mavi (% 0), yeşil (% 50) ve kırmızı (% 100) aralığında bir renge atanır. 3D modelde kritik alanlar kırmızı renkli kabuk segmentleri ile tespit edilebilir. Tasarımcı, herhangi bir detayı incelemek için modeli döndürme ve yakınlaştırma işlemini mouse ile yapabilir. Profil Gerilme Analizi (PSA), PROFIL yazılımının entegre bir özelliğidir ve FEA (Sonlu Elemanlar Analizi) olmadan çalışır.
Resimler
Gerekli tüm çizimler otomatik olarak oluşturulabilir. Tek geçiş (yüklü veya boşta), farklı görünümlerde tam çiçek açınımı veya bir istasyon için kalıplar görüntülenebilir. Tüm çizimler bir dosyaya DXF, IGES ve MI formatlarında kaydedilebilir ve herhangi bir CAD sistemine (AutoCAD, SolidWorks, SolidEdge, BricsCAD vs.) aktarılabilir.
Örnek: 3D çiçek açınımı
3 boyutlu çiçek açınımı, tasarımın ve kalıpların optimize edilmesi konusunda oldukça faydalı bilgiler verir.

Ölçülendirme
Rollform kalıplarını ve profilleri ölçülendirme
PROFIL ile parametrik tasarım yapılabilir. Yani herhangi bir ölçüyü değiştirirseniz, ilişkili ölçülerin de değişmesi ile boyutlandırma otomatik olarak değiştirilir. Boyutlandırılmış çizimler yazdırılabilir ve CAD'e aktarılabilir.
NC Datası
NC Datasının Oluşturulması
Tasarlanan ruloları bir CNC ile üretmek için üç farklı yol vardır:
NC kodu: Kalıpların konturu G01 ve G02 / G03 makine komutları şeklinde saklanır
DXF: Kalıpların çizimi, polylinelar ile DXF formatında saklanır.
Köşe noktaları: Rulo köşe noktalarının (genişlik, çap ve yarıçap) belirlenmesi, arayüz özellikleri olmayan eski tip tezgahların manuel olarak programlanması için kullanışlıdır.
Kalıp Montaj Planı Çıktısı
DXF dosyasından hazırlanmış bir Çizim Şablonu açılır ve merkezde istasyon çizimi oluşturulur. Ölçülendirme fonksiyonu istenildiği zaman açılıp kapatılabilir. Çizimin başlığı otomatik olarak doldurulur.
Veriler, başlık girişleri yerine Değişkenler olarak kaydedilir. Şablon daha sonra başka bir istasyon için yeniden açıldığında, değişkenler yeni istasyonlardaki kalıplar ve başlık bilgileri ile yeniden değiştirilir. Çizim şablonu bir DXF dosyası olduğundan, istenirse herhangi bir CAD sistemi kullanılarak da değiştirilebilir.
Oluşturulan kalıp montaj çizimi, bir CAD sistemi yardımı olmadan doğrudan export edilebilir. Bu dosya çizim için herhangi bir CAD sistemine de aktarılabilir.
Üçüncü bir özellik, çizimi başka bir programa yapıştırmak için Windows panosuna kopyalamaktır.
CAD Arayüzü
PROFIL, herhangi bir CAD sistemi ile her iki yönde çizim verisi aktarım kabiliyetine sahip şekilde tasarlanmıştır. Çizimler sadece DXF, STEP ve diğer dosya formatlarıyla değil, aynı zamanda ActiveX (COM) arayüzü aracılığıyla da aktarılabilir.

AutoCAD
ActiveX arayüzü ile aktarım yapılabilir. CAD'e ve CAD'den çizimler, arayüz dosyasıyla değil, doğrudan işletim sistemi aracılığıyla aktarılır.

SolidWorks
PROFIL ActiveX arayüzünü destekler. Bu sayede 2D teknik resim alışverişini bir Teknik Resim ile veya 3D model transferini bir Parça dosyası ile sağlar.

SolidEdge
Bir Solidedge Teknik Resim'i ile 2D çizim alışverişini sağlanabilir. 3D model aktarımı için STEP dosya arayüzünü kullanılabilir.

BricsCAD
ActiveX arayüzü ile 2D aktarım sağlanabilir.

LOGOCAD Triga 4
Versiyon 4.1 (ve üstü) için ActiveX arayüzü mevcuttur.

CoCreate ME10 veya OneSpace Designer Drafting eya PTC Creo Elements/Direct Drafting
Çizimler MI dosyası ve kontur dosyası aracılığıyla aktarılır. Veri alışverişini kontrol etmek için CAD makroları mevcuttur.

Diğerleri
Veri alışverişi DXF, IGES veya kontur dosyası üzerinden mümkündür. Veri alışverişini kontrol etmek için CAD makrolarının oluşturulması tavsiye edilir.

CAD Ortamında 3D Model Oluşturma
3D CAD Modelleri
Bu fonksiyon, profil geçişinin, bir istasyonun kalıplarının, tüm rulo şekillendirme hattının veya boru şekillendirme hattının tüm istasyonlarının 3D modelini oluşturur. Bu özellik yan kalıp desteğini tasarlamak için veya kalıpları, hazırlanan makina çizimine yerleştirmek için kullanışlıdır.
STEP Formatında 3D Modeller
DIN ISO 10303'e uygun STEP arayüzü kullanılır. Profil geçişine ilave olarak mevcut istasyonların, tüm şekillendirme hattının veya boru şekillendirme hattının tüm istasyonların 3D modeli dışa aktarılabilir.
Örnek (solda): STEP formatında profil, SolidWorks'te bir C profili ve kaynaklı bir boru için rollform kalıpları.
Rollform Kalıp Stok Yönetimi (RSM)
Soğuk haddelenmiş profillerin tasarımında, maliyeti düşürmek için eski projelerdeki kalıpları yeniden kullanmak faydalıdır.

Özellikler:
Veritabanı formatı SQL 64bit.
Kalıp veritabanı penceresinde, her satır bir kalıbı temsil eder (alt pencere). Veritabanında gezinirken kalıbın çizimi hızla oluşturulur ve görüntülenir (sağ üst pencere).
İstenen ruloları bulmak ve seçmek için bir filtre tanımlanabilir, adlandırılabilir, kaydedilebilir ve yeniden yüklenebilir (sol üst pencere).
Pano kullanılarak seçilen kalıbın profil projesine ve projeden transferi sağlanabilir.
Seçilen kalıbın CAD ortamına doğrudan transferi sağlanabilir.
Kalıp boyutlarının doğrudan veritabanı pencerelerine manuel hızlı girişi yapılabilir. Girişin doğru olup olmadığının kontrol edilebilmesi için çizim anlık olarak yenilenir.

Taşınabilir, düşük maliyetli, kaliteli makinalar tasarlıyor ve imal ediyoruz. İster yerinde kullanım, ister atölye içerisinde kullanım için, sunduğumuz çok sayıda opsiyondan seçtiklerinize uygun imal edilmiş makinaları minimum sürede teslim ediyoruz.
Lojistik rollform profil hatları
İnşaat rollform profil hatları
Tarım rollform profil hatları
Duvar ve alçıpan profil hattı
Enerji rollform profil hatları
Depo ve raf profil hattı
This is a block of text. Double-click this text to edit it.
Kablo kanalı profil hattı
Oluk profil hattı
Panjur ve kepenk profil hattı
Çatı ve panel profil hattı
Metal mobilya profil hattı
Ubeco Profil